100 spôsobov ako ušetriť


Ušetrite na hypotéke I. - fixácia

29.11.2010 21:06

Stojíte dnes pred rozhodnutím vziať si hypotéku? Určite rozmýšlate akú fixáciu zvoliť. Skôr ako urobíte rozhodnutie, ktorá fixácia vám vyhovuje, mali by ste poznať dve základné zásady:

1. zásada " Čím kratšia fixácia, tým rizikovejšia"

Rizikovosť krátkej fixácie sa prejavuje v možnosťi, že vám banka z roka na rok(pri ročnej fixácii, pri 3-ročnej každé 3 roky) môže zvýšiť vašu splátku v závislosti od vývoja úrokových mier. Keď máte splátku napríklad 500 eur, tak reálne je, že v budúcnosti to kľudne môže byť splátka 700 eur. Preto zvážte, či by ste v buducnosti uniesli aj vyššie splátky.

2. zásada "Čím dlhšia fixácia, tým drahšia"

Keď sa pozriete napríklad na ponuku Tatra banky, tak zistíte, že je rozdiel medzi ročnou a desaťročnou fixáciou. Pri ročnej fixácii poskytuje úrokovú mieru 3,75% a pri desaťročnej 4,95%. Teda je zjavné, že desaťročná fixácia je drahšia.

    No nemusí to tak byť stále, lebo o rok(alebo o dva) môžu stúpnuť úrokové miery a z 3,75% na 5,5%. A v tom momente je vaša hypotéka drahšia ako pri desatročnej fixácii, kde úroková miera zostáva zachovaná po obchobie 10 rokov. Ako sa teda rozhodnúť? Kedy vziať kratšiu fixáciu a kedy dlhšiu fixáciu? Riešenie je pomerne jednoduché. Kratšiu fixáciu si treba zvoliť v obdobiach, keď sú úrokové miery veľmi vysoké, lebo počas ďalších rokoch by mohla vaša splátka klesať. Naopak v obdobiach, keď sa úrokové miery nachádzajú na svojich minimách, sa treba rozhodnúť pre dlhšiu fixáciu, aby ste si zachovali výhodu nízkych úrokových mier.

Dnes sa u nás úrokové miery nachádazjú pomerne nízko, ale ešte stále nedosiahli nízke hodnoty z okolitých štátov. Avšak v tomto momente nikto nevie, či budú klesať alebo rásť. V prípade, že sa dnes rozhodnete pre 10 ročnú fixáciu, tak ak úrokové miery stúpnu, tak ste vyhrali. Na druhej strane pokiaľ klesnú, tak keby ste vydržali(pripadne zvolili ročnú fixáciu), tak ste mohli ušetriť.

Takže v tomto momente je rozhodnutie na vás, či zvolite riziko, že v budúcnosti sa môžte dostať do situácie, že nebudete môcť hypotéku splácať, ale s nádejou, že môžte ušetriť. Alebo sa rozhodnete pre istotu, že splátka sa vám nezmení, ale zas táto alternatíva môže byť drahšia.

V ďalšom článku o týžden sa dočíte či je lepšia kratšia do splácania alebo dlhšia.

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Súvisiace články:

Ako ušetriť v Tatra banke za balík služieb

 Ako ušetriť na poplatkoch v Tatra banke

Najlacnejšie požičky na trhu - cez aukciu

Porovnanie poplatkov na účtoch ZUNO BANK a mBANK

Životné poistenie prišlo o jednu z výhod

 

—————

Späť


Anketa

Ako by ste oznámkovili článok: "Ušetrite na hypotéke I. - fixácia" (hodnotenie ako v škole - 1 - najlepšia, 5 - najhoršia)

1
(101)
26%

2
(61)
16%

3
(66)
17%

4
(79)
21%

5
(75)
20%

Celkový počet hlasov: 382


Diskusná téma: Ušetrite na hypotéke I. - fixácia

Neboli nájdené žiadne príspevky.