100 spôsobov ako ušetriť


Hromadné zľavy nemusia vždy znamenať úsporu

25.01.2011 22:21

Dnes na internete rastie závratne popularita hromadného nakupovania alebo hromadných zliav. Celý fígeľ spočíva v tom, že www stránky, ktoré sa zaoberajú hromadnými nákupmi (zľavami) umožňujú bežným ľuďom nakupovať za ceny, ktoré sú neporovnateľne nižšie ako bežné ceny daných výrobkov. Väčšinou zľava na výrobky alebo služby je na úrovni 50% až 90%. Takže veci, ktoré predtým neboli pre každého človeka dostupné sa zrazu stávajú cenovo prijateľné. Avšak vždy to neznamená, že človek tým ušetrí.

Háčik je v tom, že pri takých nízkých cenách ako je možné nakúpiť prostredníctvom hromadných nákupov (zliav) nakupuje zväčša veľké množstvo ľudí, niekedy rádovo až v tisíckach. Z toho majú osoh najmä predajcovia výrobku alebo služby a stránky, ktoré toto sprostredkovávajú. Avšak niekedy klient môže na to doplatiť. To takým spôsobom, že zakúpi si určitú službu a okrem neho si túto službu kúpi ďalších 2999 ľudí. V tomto momente človek zaplatil za službu, ale ešte ju nevyužil. Len získal kupón, ktorý je časovo obmedzený. Teraz už len stačí zdvyhnúť telefón a objednať sa. A tu môže nastať problém. Lebo toto neurobí jeden človek, ale každý z tých 3000 ľudí, čo využili hromadnú zľavu. Zrazu môže byť problém dohodnúť sa na termíne, kedy môže využiť to čo si zakúpil. To preto, lebo pred ním už zatelefonovalo 1500 ľudí, ktorí sa dohodli na termíne a všetky termíny, ktoré mu predtým pripadali v úvahu, sú už obsadené. Lebo štandardne ľudia chcú tieto služby využívať v rovnakom čase. Na výlety chcú chodiť cez víkendy, na masáže, do fitka alebo ku kaderníčke po práci, ideálne v čase od 16h do 19h atď. Takže to čo sa môže stať, že svoj kupón človek ani nevyužije, alebo bude musieť prísť v čase, keď mu to až tak nevyhovuje. Poďme sa však pozrieť na konkrétny prípad.

Príklad

Bolo predaných 3000 kupónov na polhodinovú masáž, ktoré musia byť využité v priebehu nasledujúcich 5 mesiacov.

3000 : 2 = 1500 hodín masáže

5 mesiacov x 30 dní = 150 dní, kedy je možné použiť kupón

Väčšina pracujúcich ľudí by na masaž chcela ísť v čase medzi 16h a 21h, to predstavuje 5 hodín denne k dispozícií na masáž pre bežného pracujúceho človeka. Keby sme uvažovali, že jedna masérka by pracovala 30dní do mesiaca, tak za mesiac odmasíruje 150 hodín(30x5=150), čo za 5 mesiacov je 750 hodín(5x150). Kedže na základe kupónov majú odmasírovať 1500 hodín, tak na to aby to zvládli bude treba 2 masérky(1500 :750), ktoré budú robiť 30 dní v mesiaci. Ale u nás ľudia štandardne pracujú len 20 dní v mesiaci, takže na miesto 2 masérok by bolo treba 3 masérky. V priemere väčší masérsky salón ma 5 - 6 masérok, takže v tom prípade ostávajú daľšie 2 alebo 3 masérky na už existujúcich klientov, ktorí na masáž chodia pravidelne. Takže pri takomto počte masérok bude mať bežný pracujúci človek problém využiť svoj kupón.

pošli na vybrali.sme.sk

 

Súvisiace články:
AKTUÁLNE ZĽAVY
Je Funfón len novinárska kačica alebo naozaj môžme telefonovať za 0,06 eura za minútu

Nenechajte sa oklamať finačným poradcom

Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú - Zuno Bank

Stavebná sporiteľňa (pss)zvýšila poplatky, štát znížil štátnu prémiu

—————

Späť