100 spôsobov ako ušetriť


Ako ušetriť v kuchyni

02.01.2011 21:42

 

Kuchyňa patrí medzi miestnosti, kde sa spotrebúva veľa energie. To preto, lebo v nej sa nachádza veľa spotrebičov. Z pomedzi všetkých spotrebičov, ktoré v domácnosti máme, najviac energie spotrebuje chladnička a mrazák. Poďme sa teda pozrieť akými spôsobmi môžme znížiť výdaj energie v kuchyni:

  1.  Používajte rýchlovarnú kanvicu - dokáže niekoľko násobne ušetriť elektirckú energiu ako keď by sme vodu zohrievali na sporáku
  2. Používajte hriankovač - podobne ako pri rýchlovarnej kanvici, tak i hriankovač dokáže ušetriť veľa energie oprorti robeniu hrianok na panvici
  3. Používajte umývačku riadu - umývačka riadu v porovnaní s ručným umývaním ušetrí veľké množstvo vody. Dnešné úmývačky riadu dokážu pracovať i s 11 litrami vody na jedno umytie a spotrebuvavajú veľmi málo elektrickej energie
  4. Voľte správnu veľkosť hrnca - veľkosť hrca voľte podľa varnej platničky. Ten by namal byt ani priliž veľký ani príliž malý vzhľadom na veľkosť platničky. Pri hrnci, ktorý je 2 cm užší ako platnička sa spotrebuje zhruba o 20% viacej energie. Pri hrnci, ktorý je príliž široký sa zas varenie zbytočne predĺži.
  5. Využívajte tlakový hrniec - je vhodné ho používať, keď niečo dlho varíte. Okrem toho, že vám dokáže ušetirť čas varenia, zníži vám spotrebu energie o 50%.
  6. Varte s pokrievkou - pri varení s pokrievkou môžte ušetriť až 70% energie vynaloženej na varenie.
  7. Používajte primerané množstvo vody - nevarte suroviny v zbytočne veľkom množstve vody. Čím väčšie množstvo vody, tým väčšie množstvo spotrebovanej energie.
  8. Sklokeramická doska s indukciou - pri rozhodovaní o kúpe spotrebiča voľte ten najviac úsporny. V prípade varných dosiek a sporákov je to sklokeramická doska s indukciou.
  9. Udržuje čisté dvierka na rúre - pomôže vám to, aby ste mohli len pohľadom kontrolovať stav jedla a zbytočne neotvárali dvierka na rúre. Pri každom otvorení dvierok sa stráca 15% tepla.
  10. Vypínajte rúru skôr než dopečiete - dopekajte veci pri vypnutej rúre. Týmto dokážete ušetriť ďalšiu energiu.
  11. Neptredhrievajte rúru - ak to nie je nevyhnutné, tak rúrú nepredhrievajte. Môžte tým ušetriť ďalších 15% energie.
  12. Rozmrazujte chladničky a mrazničky - pri súvislej vrstve ľadu chladnička alebo mraznička spotrebuje viacej energie ako bez nej
  13. Nedávajte do chladničky teplé veci - v tom prípade udržiavanie nastavenej teploty v chladničke vás stojí zvýšenú spotrebu energie.
  14. Nadstavte ideálnu teplotu chladenia a mrazenia - ideálna teploto v chladničke je 5 stupňou a v mrazničke -18 stupňou.
  15. Kupujte chladničku energetickej triedy A - v tom prípade šetríte neustále

—————

Späť