100 spôsobov ako ušetriť


Nenechajte sa oklamať pri investičnom životnom poistení

21.12.2010 11:41

Dnes máme možnosť si vybrať z viacerých druhov investičných životných poistení. Takmer všetky životné poisťovne ho majú vo svojom portfóliu. Takže aby sa človek len zorientoval musí stráviť hodiny nad ich štúdiom. Našim cieľom je vám pomôcť sa lahšie rozhodnúť a ušetriť vám čas. Takže v čom sa odlišujú jednoltivé produkty investičného životného poistenia:

1. Garantované zhodnotenie

V súčastnosti novinkou na trhu sú produkty investičného životného poistenia s garantovaným zhodnotením. (Napr. 2,5%). Toto síce dáva klientovi istotu, že jeho vklad nepôjde do mínusu, ale na druhej strane ho obmedzuje v dosahovaní vysokých výnosov. Dôvod prečo je to tak, že poisťovňa sa v tomto prípade vystavuje riziku, že za niekoľko rokov musí vyplatiť vklad zhodnotení o 2,5%. Takže musí urobiť maximum, aby si splnila tento záväzok.  Navyše vždy platí základná rovnica čím nižšie riziko, tým nižší výnos.

 

2. Poistné sumy pre prípad smrti (úrazovej smrti)

Poisťovne v rámci investičného životného poistenia dávajú "zadarmo" poistenie pre prípad smrti alebo úrazovej smrti. Aspoň takto to často interpretujú obchodníci. Avšak realita býva iná. V rámci toho čo predstavuje vašu sporiacu časť investičného životného poistenia, ide časť na krytie rizika smrti, prípadne úrazovej smrti a len zvyšná časť sa investuje. Čím viac toho máte "zadarmo", teda čím väčšie krytie v prípade smrti (úrazovej smrti) máte, tým menej sa vám investuje. Takže môžte očakávať nižšie zhodnotenie ako pri produktoch, kde takéto "zadarmo" veci nemáte. Pokiaľ chcete mať vyššie zhodnotenie, voľte radšej investičné životné poistenie, kde nie je "zadarmo" poistenie pre prípad smrti, prípadne investičné životné poistenie, kde presne viete, koľko za čo platíte.

 

3. Dĺžka poistnej doby

Ďalšia vec, v ktorej sa odlišujú jednotlivé investičné životné poistenia je dĺžka poistenej doby, teda dĺžka fungovania zmluvy. Väčšina týchto zmlúv je do 65 rokov vášho veku prípadne do 80 rokov alebo dokonca až do 100 rokov. To znamená, že až do daného veku vám poisťovňa bude posielať šeky na platenie (investovanie), prípadne až do kým zmluvu predčasne nezrušíte alebo si daný účet nezmrazíte (t.j. prestanete platiť a peniaze tam naďalej budete zhodnocovať). Samozrejme s každým týmto úkonom (zrušenie i zmrazenie) je spojený nejaký poplatok. Preto pre bežného človeka je výhodnejšie si zvoliť zmluvu, kde je kratšia poistná doba (napr. do 65 rokov). Navyše, kto bude mať dostatok peňazí na šetrenie po 65 roku života, keď už bude na dôchodku?

4. Transparentvnosťou poplatkov

 

Niektoré poisťovne schovávajú cenu za svoje služby(pravdepodobne sú príliž drahý, inak by cenu zverejnili). Príkladom je "pripoistenia závažných (kritických) chorôb" alebo "pripoistenia oslobodenie od platenia v prípade invalidity", kde vám nepovedia presnú cenu, ktorú si za to účtujú (ale musíte si ju pracne zisťovať). To čo vám povedia je, že poplatok si budú ztrhávať z vaších podielových jednotiek. Takže neviete koľko platíte za túto službu, a preto tiež neviete ani koľko si odkladáte. Tak ak sa rozhodujete pre investičné životné poistenie, chcite vždy poznať koľko platíte za jednotlivé pripoistenia. Ideálne je, aby to bolo uvedené na zmluve.

pošli na vybrali.sme.sk

 

Súvisiace články:

Nenechajte sa oklamať finačným poradcom

Ako vybrať poistný produkt životného poistenia, tak aby ste ušetrili I.

Ako si vybrať produkt neživotného poistenia, tak aby ste ušetrili II.

Ako ušetriť na životnom poistení

 

 

 

 

 

 

 

—————

Späť